Duurzaamheid

Upcycle kitchen

Upcycle Kitchen van start op Horecava 2025

Initiatiefnemers en grootkeukenleveranciers hebben afgelopen week op Horecava 2025 in Amsterdam RAI de Code of Conduct ondertekend voor Upcycle Kitchen. Upcycle Kitchen is een collectieve aanpak van de foodservice branche om hergebruik van keukenapparatuur tot een vanzelfsprekend alternatief te maken. Met als resultaat een lagere CO2 uitstoot.

Roy van der Vleuten, eigenaar Vijverborgh: ‘We hebben het afgelopen jaar samen met veel stakeholders uit de foodservice branche en grootkeukenleveranciers gewerkt aan de inkooproutes en spelregels om hergebruik van grootkeukenapparatuur mogelijk maken. Ik ben trots dat dit is gelukt en dat we in het TrendLAB tijdens Horecava 2025 hebben kunnen laten zien wat het resultaat is. Dit verdient een groot compliment aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt.’

Onderdeel van Upcycle Journey

Upcycle Kitchen is onderdeel van Upcycle Journey. Dat is de stichting waarbinnen vier consultancy bedrijven - Conceptional, CONTRAST, Hospitality Group en Vijverborgh - samenwerken om de foodservice branche te inspireren en te motiveren zich samen sterk te maken voor verduurzaming. De stichting heeft geen winstoogmerk: alle inkomsten van de stichting worden gebruikt voor (door)ontwikkeling van de initiatieven. Het eerste initiatief is dus Upcycle Kitchen: een collectieve aanpak om hergebruik van keukenapparatuur in concepten en bestekken tot een vanzelfsprekend alternatief te maken.

Noodzaak

Anna Casemier, managing partner CONTRAST: ‘Eerder was er geen overzicht van apparatuur die in aanmerking komt. Ook waren er geen criteria om betrouwbaarheid te beoordelen en was het overdragen van garanties vaak lastig. Via Upcycle Kitchen is nu aan deze voorwaarden voldaan en worden bedrijven aan de vraagkant uitgenodigd om een minimale eis aan re-use apparatuur op te nemen in hun uitvraag. Ook de aanbodkant wordt gestimuleerd: leveranciers kunnen via Upcycle Kitchen de beschikbaarheid van re-use apparatuur zichtbaar te maken. Het streven is om minimaal 5% re-use keukenapparatuur in de bestekken te krijgen.’

Partners

Dit zijn de grootkeukenleveranciers die bij hebben gedragen aan de ontwikkeling van Upcycle Kitchen: Schoondergang Van Zwanenburg, Metos, FM Grootkeukentechniek, Bouter en Van Gestel. Zij zijn koploper in wat ‘het nieuwe normaal’ moet worden als het gaat om hergebruik van grootkeukenapparatuur. Meer informatie op de website van Upcycle Kitchen.

www.upcyclekitchen.nl

 


 

Hospitality consultancy bedrijven jagen met Upcycle Journey verduurzaming sector aan

Conceptional, CONTRAST, Hospitality Group en Vijverborgh gaan de foodservice branche motiveren en inspireren om zich samen sterk te maken voor echte duurzame oplossingen. Met het tijdens Horecava 2024 gesloten convenant tussen de vier organisaties brengen zij kennis, ervaring en netwerk samen dit te realiseren. Upcycle Kitchen is het eerste initiatief; een online platform voor hergebruik van gecertificeerde re-use keukenapparatuur. Upcycle Kitchen richt zich op apparatuur jonger dan vijf jaar. Daarmee is gegarandeerd dat de apparatuur zuinig in gebruik én duurzaam is.

Upcycle Kitchen is onderdeel van Upcycle Journey, de stichting waarbinnen de vier consultancy bedrijven hun ambitie realiseren. De stichting heeft géén winstoogmerk; alle inkomsten van de stichting worden gebruikt voor de (door)ontwikkeling van de initiatieven.

Het eerste initiatief is dus Upcycle Kitchen; een collectieve aanpak om hergebruik van keukenapparatuur in concepten én uitvragen richting leveranciers tot een vanzelfsprekend alternatief te maken. Upcycle Journey is voor dit initiatief een samenwerking aangegaan met Facet, expert in specifieke wet- & regelgeving en circulariteit.  

Vanzelfsprekend alternatief

Roy van der Vleuten van Vijverborgh: ‘Als consultants hebben we een positie aan de voorkant van veel ontwikkelingen in de branche. Zo ontstond afgelopen jaar het idee om samen met de markt een online platform te ontwikkelen om kennis en ervaring rondom duurzame keukenoplossingen te delen en waarmee een totaaloverzicht wordt verkregen wat er aan re-use apparatuur in Nederland beschikbaar is. Dit met als doel dat keukenapparatuur jonger dan vijf jaar zoveel mogelijk hergebruikt wordt om daarmee een bijdrage te leveren aan lagere CO2 uitstoot.

Vraag en aanbod

‘In de huidige situatie is in de markt geen overzicht van apparatuur die in aanmerking komt voor hergebruik’ zegt Reoewein Niesten van Conceptional. ‘Ook zijn er geen criteria om betrouwbaarheid te beoordelen en is het overdragen van garanties nog vaak lastig. Onze inzet is bedrijven en organisaties uit te dagen om een minimale eis aan re-use apparatuur op te nemen in hun uitvraag. Ook willen we het aanbod activeren, dus keukenleveranciers uitdagen om via het platform van Upcycle Kitchen de beschikbaarheid van re-use apparatuur zichtbaar te maken.‘

Aanjagende rol

Henk Schouten van Hospitality Group benoemt dat het streven is om minimaal 5% re-use keukenapparatuur in de bestekken op te nemen. ‘Wij hebben daarin een aanjagende rol, de opdrachtgever moet er zelf voor open staan om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. Wij faciliteren de opdrachtgever door schaalgrootte in aanbod te realiseren via leveranciers en effectieve criteria aan te reiken voor de beoordeling van de apparatuur.’ 

Partners

De initiatiefnemers van Upcycle Kitchen zoeken partners die eraan willen bijdragen dat het platform van de grond komt. Tom Rietveld van CONTRAST: ‘De afgelopen maanden hebben we diverse stakeholders in de foodservice branche gesproken over het initiatief. De reacties zijn zeer positief en toonaangevende keukenleveranciers en producenten als Nordcap Nederland, Metos, Levens Middleby, Bouter, Van Gestel en Schoondergang van Zwanenburg hebben zelfs al commitment gegeven. We gaan de komende periode actief de markt benaderen wan alleen samen kunnen we impact maken.’

Voor meer informatie of aanvullende vragen, kunt u contact opnemen met Roy van der Vleuten, 076-5418224, contact@vijverborgh.nl